נגישות:          
    רקע:                  

טקסו - מחשבונים משפטיים



חלוקת ישובים ברחבי הארץ לאזורי שיפוט
לפי לשכות רשם הירושה ובתי משפט לענייני משפחה

שימוש במידע זה כרוך בתשלום - הצטרף כמנוי מחשבון עזר כניסת מנוי

מידעון סמכות מקומית - לפי שמות יישובים
בחר אות ראשונה של שם היישוב כדי למצוא את הסמכות המקומית ואת מיקום הרשם לענייני ירושה
א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת
 

הערות: סמכות מקומית לעניין ליצגטיה בתחום ענייני משפחה וירושה

המידעון כולל רשימת 1367 יישובים בישראל - הסמכות המקומית מעודכנת לפי משרד המשפטים 07/09

סמכות מקומית - היא סוגיה בסדר הדין האזרחי, ואחת מהטענות המקדימות, אשר יש להעלות אותן בהזדמנות הראשונה. קביעת הסמכות המקומית עונה על השאלה: באיזה מחוז יתנהל הדיון? חשוב לציין כי לכל בתי המשפט של אותו המחוז, יש סמכות מקומית מקבילה לאותו תיק ועל כן ניתן להגיש תביעה בכל בתי המשפט השלום הנמצאים באותו מחוז (סעיף 2א(א) לצו בתי משפט הקמת בתי משפט שלום ואזור שיפוטם תש"ך 1960).

המועד להעלאת טענת חוסר סמכות מקומית - טענת חוסר סמכות מקומית יש להעלות בהזדמנות הראשונה (בכתב ההגנה או בהתייצבות הראשונה לדין - אם זו קדמה להגשת כתב הגנה), אחרת יחשב בעל הדין כמסכים לסמכות המקומית.

סמכות מקומית מול סמכות עניינית - יש להבחין בשוני בין הסמכות המקומית לבין סמכות עניינית. כאשר בית משפט עורך את המשפט בלא סמכות מקומית, אין לכך כל השפעה על הנפקות המשפטית של פסק הדין שלו, או על עצם ניהול המשפט. אם הדיון נערך בבית משפט השלום בחיפה, למשל, במקום בבית משפט השלום בבאר שבע, והסמכות העניינית היא אכן של בית משפט שלום, הרי שאין זה משנה היכן ניתן פסק הדין והיכן נערך הדיון, כל עוד הצדדים לא העלו את הסוגיה בהזדמנות הראשונה. לעומת זאת פסק דין שניתן בהעדר סמכות עניינית הוא חסר תוקף ומועד העלאת טענת העדר סמכות עניינית אפשרי בכל שלב. ככלל הסמכות הענינית נקבעת בהתאם לסעדים המבוקשים בתובענה ו/או מושא התביעה על פי דין, כך שבעלי הדין אינם יכולים להתנות על סמכות עניינית.

סמכות מקומית פרקטיקה - גם שופטים הם בני אדם, ומוטל עליהם עומס תיקים ניכר. עקב כך, לא נדיר לקבל "רמזים" משופטים, בנוגע לחוסר הסמכות המקומית, כדי להוריד מעליהם את עומס העבודה.

סמכות מקומית בענייני ירושה - נקבעת לפי מקום מושבו של המוריש או מקום נכסי העזבון. יש להגיש את התובענה לבית המשפט שבתחום שיפוטו היה המוריש במותו (תקנה 10א לתקנות הירושה). כאשר מקום מושבו של המוריש לא היה בארץ יש להגיש את התובענה לבית המשפט שבתחום שיפוטו נמצאים נכסים מנכסי העזבון (תקנה 10א לתקנות הירושה). הגשת תובענה חדשה או נוספת בענייני ירושה יש להגיש לבית משפט לענייני משפחה שדן בתובענה הקודמת, אלא אם הורה נשיא בית המשפט או סגן הנשיא אחרת (תקנה 10ג לתקנות הירושה).

קישורים רלבנטיים:
קביעת שיעור העברה בנכסי קופות גמל/פנסיה בין בני זוג בהליך גירושין
בתי משפט השלום
בתי משפט מחוזיים
בתי משפט לענייני משפחה
בתי הדין האזוריים לענייני עבודה



© All Right Reserved Copyrights - כל הזכויות שמורות לעורך דין שרון טל  שיווק והפצה - טלטק מערכות פיתוח